malarparkenbild

Kort beskrivning:

Mälarparken Södra erbjuder flera av de roligare tekniska spåren i Västerås utanför Rocklundas tekniska MTB-tivoli. Sträckorna är korta, intensiva och bjuder på mycket rötter i terräng som har ”flow” och ”flyt”.

Färdväg

Enligt kartan så ligger ”Mälarparken” omkring himlabacken och skogen som tar sin börjar strax ovanför Björnön har inget officiellt namn förutom möjligen att den ibland kallas ”skogen vid vattentornet” eller något liknande. För enkelhetens skulle så kallar vi hela skogen, från Björnö till Framnäs och sedan inklusive skogen omkring Himlabacken för ”Mälarparken”. Det är en park bestående av många sköna spår och den ligger vid Mälaren. Eftersom Framnäs delar denna skogspark i två delar så blir det enklast att kalla dem norra och södra Mälarparken.

Mälarparken (Södra) har två ingångar beroende om man kommer över fältet från Hässlö eller om man kommer från undersidan och exempelvis Gäddeholm eller Björnön.

Kommer man från undersidan så cyklar man den grusade promenadvägen i ca 50 meter tills den svänger svagt åt vänster och har sedan en stig in i skogen på högersidan. Stigen kommer efter en kort bit att börja klättra uppåt och när du når toppen, när stigen delar sig i två så väljer du den vänstra stigen.

Kommer man över fältet från Hässlö så fortsätter man helt enkelt stigen över fältet tills man når Björnövägen och fortsätter sedan den tydliga stigen in i skogen på andra sidan. Kort därefter viker en ganska bred stig av åt höger. Detta är den enkla passagen igenom Mälarparken (Södra) som kan vara teknisk svår för nybörjare. Känner man sig inte redo för mycket rötter och stenar så svänger man höger här och följer stigen. Det finns kanske något träd som fällts över stigen som man måste gå över, men i övrigt så är den här stigen snäll och trevlig.

De andra fortsätter rakt fram och svagt uppåt. På toppen delar sig stigen och här svänger man höger för att påbörja Mälarparken (Södra). Den vänstra leder ned på promenadvägen och tillbaka till Västerås vilket också kan vara ett alternativ om man behöver komma tillbaka till civilisationen snabbt.

Mälarparken (Södra) börjar med en stor sten som man cyklar upp över. För en nybörjare ser det läskigt ut men det finns ingenting att oroa sig för. Farten gör att cykeln, förhoppningsvis en MTB, sväljer den stenen och tar dig upp och över den. Klarar du den så klarar du resten också.

Stigen i skogen är slingrig och ibland delar den upp sig. Att i text förklara exakt alla förgreningar blir för komplicerat men Mälarparken (Södra) är ett ganska välbesökt cykelspår och blir man osäker så kan man stanna upp och leta efter det tydligaste spåret. Det där de flesta verkar ha rullat. Det brukar leda rätt.

Om du valt rätt spår så skall du ha passerat sågade stockar, ett liten stenig ravin som man skall trixa sig igenom, några sköna sluttande drop från stenhällar och en lång sträcka av små stenar där spårval är extra viktigt. På ett ställe, alldeles i slutet kan man välja på att svänga vänster, följa stenhällen och placera sig nära en björk för att sedan rulla ned för en skön stenhäll och från relativt högt upp. Det avslutande ”Mälarparks-droppet”. Eller så väljer man den lite otydligare stigen till höger, den som inte leder över stenhällen, och slipper ”droppa ned” från stenhällen. Efter detta så är det nedåt i några ytterligare krumelurer innan du hamnar på den grusade promenadvägen mot Västerås igen.

Den södra delen av Mälarparken är avklarad och vill du fortsätta i området så är det dags att börja rulla mot Himlabacken och den norra delen av Mälarparken som börjar strax intill Lidl.

Karta

map_malarparken

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/552268570

Ingår i Spår
Längd Segment  Strava

20km

LundaskogenBlåstigenRotskogenBadelundaMälarparken (Södra)

Länk

Bilder

 

Video

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *