lundascreen
Kort beskrivning

Lundaskogen är den skogsmiljö norr om Västerås som ligger närmast stadskärnan. Den börjar vid Lunda fabriksområde och sträcker sig ända upp till Malma. Cyklingen är snäll och stigarna i fint skick. Perfekt för nybörjare men även för de vana cyklisterna att värma upp trampmusklerna med.

Färdväg

De lokala klubbarna med Friluftsfrämjandet i spetsen har OKQ8/Burger King som utgångspunkt och samlingsställe för några av sina rundor och då börjar man alltid med Lundaskogen. Den börjar i nordöstra hörnet av rondellen Österleden – Lugna Gatan. Från den asfalterade gångbanan så leder en stig in i skogen och här börjar spåret Lundaskogen 

Här följer man spåret, och för nybörjarna så kommer de första tekniska hindren ganska omgående. En liten kulle med några stenar har fått många förstagångscyklister att tveka och stanna. Andra gången klarar man det med hjälp av lite fart och precis såhär fortsätter Lundaskogen. Som gjord för att introducera nyfikna i skogscykling.

Efter en liten stenig backe så delar spåret upp sig och som vanligast håller man vänster och norrut. En rolig åkning en stund innan man dyker upp från ett dike och ut på Fredholmsgatan. Här svänger man höger och fortsätter via asfalt fram till korsningen Fredholmsgatan – Effektgatan där en liten grusväg i hörnet tar vid. Här fortsätter Lundaskogen med roligt och lite fartfyllt spår. Ibland ligger det träd över stigen och på sommaren så växer sig brännässlorna höga på ett ställe. Sådant hör till skogscyklingen. Ett dike skall passeras efter en stund och återigen så får en nybörjare lära sig bromskontroll och spårval medans de erfarna dundrar sig förbi som en del av sin uppvärmning. Efter diket så finns möjligheten att vika av stigen till höger och in på ett lite smalare spår. Den stigen kallas för ”Lundaleden Svår” på Strava och bjuder på några fler stenar och rötter för de som gillar lite mer utmaningar. Båda stigarna leder slutligen fram till den bortglömda och avstängda Lundaleden.

Lundaleden är en avstängd asfalterad raksträcka inne i skogen som tyvärr används i dagsläget av människor som vill bli av med sopor och avfall. Här slutar Lundaskogen och valen finns att fortsätta hela asfaltsvägen fram till Tillbergaleden och ansluta till Rotskogenandra sidan över diket, eller så svänger man in på Blåstigen till vänster strax innan.

Karta

lundaskogegkarta

Stravaexempel där sträckan finns med

https://www.strava.com/activities/691582373

Ingår i Spår
Längd Segment  Strava

20km

LundaskogenBlåstigenRotskogenBadelundaMälarparken

Länk

11km

LundaskogenBlåstigenMalma Enduro

 Länk

19km

LundaskogenBlåstigenHökåsenslingan

 Länk

24km

LundaskogenBlåstigenMalma EnduroHökåsenslingan

 Länk

Bilder

10574216_876380959041932_8252696071483766681_n10495705_10153130639139569_64234145491191534_odsc_0355dsc_0014

Video

(Början av följande filmer är från Lundaskogen)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *