img_20160814_162908

Kort beskrivning:

En lagom runda för kvällsturen när man inte har flera timmar att spendera. Går över relativt bilfria vägar och bra asfalt och där det är mer trafik erbjuds en del cykelbana. Det finns några olika varianter på rutt men totalsträckan landar på omkring 40km när man når Västerås igen.

LÄNGD

cirka 40km

UNDERLAG

Bra asfalt 95%
Duglig cykelbana 5%

FÄRDVÄG

Rutten börjar vid Hässlö och Västerås Flygplats där man tar sikte på Irsta enligt skyltning och man kan med fördel ta cykelbanan hela vägen som får betyget knappt godkänd pga. rullgrus och tjälskador på sina ställen.

Framme vid rondellen innan Irsta så kan man välja på att antingen svänga ned mot Gäddeholm eller fortsätta fram genom det lilla samhället Irsta. Svänger man av mot Gäddeholm så korsar man de öppna fälten och tar sikter på backen på andra sidan. Efter backen så tar man första vänster in på en mindre väg och följer den via Olsta och ut på Irstavägen igen, strax efter samhället Irsta.

Här följer man gamla vägen mot Enköping, förbi avfarten till Ängsö och när landskapet öppnar upp sig så är det dags att börja leta efter skylten ”Tortuna 8” och avtagsvägen till vänster. En smal och lång raksträcka leder dig över E18 och norrut. En fin sträcka som på blåsiga dagar är ett träningspass pga alla öppna fält på sidorna, men näst intill bilfritt och en vacker natur.

När man närmar sig Kolmsta så ser man skylten ”Anundshög 7” och här kan du välja att korta av rundan med några kilometer och istället cykla på en väldigt liten idyllisk väg ända bort till Anundshög. Man små bullerbyar och förskolor som tagna ur en Astrid Lindgren-värld men får ibland dela vägen med någon traktor eller linjebuss som ofta kör här.

Väljer man att forsätta rakt fram så rullar man fram till en korsning med 1km kvar till samhället Tortuna och kan här påbörja sista trampet (12km) hem mot Västerås igen på det som kallas ”Bollstavägen” men som sedan övergår i att vara Anundshögsvägen.

När man når Anundshög så kan man med fördel välja att svänga höger, cykla via Badelunda kyrka och över till Malma. Den lummiga och lite snirkliga skogsvägen bjuder på svagt kuperad cykling och för de som ännu har lite pulver kvar i benen så kan denna sträckan bjuda på vacker träning.

Karta

map_irstasmall
Länk till mindre runda

map_irstabig
Länk till utökad runda

Stravaexempel där rutten ingår

https://www.strava.com/activities/675852169

https://www.strava.com/activities/705128491