20150829_125305

Kort beskrivning:

Heby bjuder på stigcykling av väldigt hög klass. I normala fall brukar man inte få cykla MTB i löparspåren och i ärlighetens namn så brukar det inte vara så kul heller. Heby är ett undantag och ett mycket uppskattat sådant. Här välkomnas cykling och stigarna är jublande roliga och vackra.

Längd

Cirka 14km roliga stigar i vacker natur

Färdväg

Strax utanför Heby ligger ett område kallat Stenvillan och skyltat ”Elljusspår”. Det är ett motionsområde med uppmärkta spår för löpning och även bra cykling. Parkera på den stora grusparkeringen och precis där vid parkeringen börjar det röda långa spåret som är det spåret som lämpar sig allra bäst för cykling.

Eftersom spåret är skyltat hela vägen så behövs egentligen inte den här detaljerade beskrivningen men nyligen så har de byggt en stor rondell ungefär i mitten av slingan. Här upphör skyltningen en liten stund och det är inte helt lätt att veta var de röda skyltarna fortsätter. Sikta på att ta dig norröver genom rondellen och följ grusvägen norrut. Efter du nått ett sandbrott på vänster sida så dyker strax de röda skyltarna upp igen och efter ytterligare en stund längsmed vägen så bär stigen till slut in till vänster i skogen.

Här någonstans börjar även spåret sin mest kuperade del. Det finns faktiskt några lite jobbiga backar som alltid belönas med roliga utförslöpor. För den som åker hit för att få träning så är det nu det är dags att börja trampa. För de andra – de som bara vill njuta av cyklingen – så har man alltid möjligheten att kliva av och gå en bit när backen blir jobbig. De är inte speciellt långa och är snart ett minne blott.

hebykuperat
Strax innan milen så börjar några backar att kämpas med

Hebyspåret bjuder inte på några större tekniska utmaningar men den som ändå väntar sig något extra blir inte besviken. När det gäller rolig stigcykling, flowiga partier och vacker natur så är kanske Heby bland det bästa vi har i närheten av Västerås. Heby lämpar sig väldigt bra för både nybörjare och erfarna och har man barn med sig så kan man även välja att cykla några av de kortare sträckorna som börjar vid klubbhuset på andra sidan vägen från parkeringen. Heby ligger en halvtimmes färdväg med bil från Västerås och det är värt varenda minut. Du kommer att önska att vi hade sådana här spår i Västerås när du klarat av din första runda och det blir nog inte sista gången du åker hit.

Karta
map_hebystart
Parkeringen vid starten

map_hebyspar

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/635173321

Video

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *