hasslologo

Kort beskrivning:

Området kring Hässlö och flygplatsen bjuder på varierad åkning på både grusade enkla stigar, slingrig singletrack och intensiva backar. Här finns alternativ för alla nivåer och cyklar.

Färdväg

Egentligen en transportsträcka mellan de två lite mer potenta MTB-områden som Badelunda och Mälarparken men här på Hässlö har det över tid växt fram många fina alternativ till bra stigcykling. Hässlöspåret tar sin början vid rondellen på Hälla genom att man svänger av cykelbanan och ned på en stig som leder in i skogen.

Stigen slingrar sig i skogen mellan Hässlögatan och Hälla Koloniväg och leder förbi en hundkapplöpningsbana på höger sida. Efter ett tag kommer man fram till en liten asfalterad vändzon och en bom. Du har flygplatsen på vänster sida och stigen fortsätter ut i gräset i samma riktning som Hässlögatan.

När du når Väderleksgatan så svänger du vänster ut på cykelbanan och fortsätter i cirka 50 meter tills du ser en avtagsväg upp till höger precis bredvid en röd liten stuga. Här svänger man upp mot brukshundsklubbens parkering och här fortsätter din färd mot nya skogsspår. Cykla upp till den stora asfalterade parkeringen och uppe i det högra hörnet av den så sticker en liten stig in i skogen som skall du välja. Stigen leder uppför en lite brantare backe som även är utmanade med rötter. För en nybörjare inom MTB så är detta första introduktionen i ”teknisk klättring” där det gäller att undvika föremål på väg upp i backen. Håller man till vänster så klarar man alla stora rötter och enda man egentligen behöver tänka på är om det är blött ute så kan den här backen och dess rötter vara hala som såpa.

Väl uppe i backen så kan de som vill utmana sig lite extra välja att svänga ned vänster nästan direkt igen efter uppskattningsvis 20 meter för att sedan följa en smal stig som leder söderut under både slingriga och kuperade förhållanden. Den slingan avslutas med en ordentlig ”200 i puls”-backe upp till ett frisbeegolf-mål för att sedan ansluta ut på den fina grusleden igen. Grusleden här uppe på åsen sträcker sig längsmed hela åsen ända bort till korsningen Pilotgatan – Hässlögatan där den avslutas med några sekunder rolig utförsåkning i lite löst grus.

Tänk på att det inte är helt ovanligt att möta häst med ryttare eller fotgängare med hund häruppe på åsen eftersom det är ett väldigt omtyckt promenadstråk. Håll ned hastigheten och gör det till en trevlig upplevelse för alla och för att citera en del av Destination Gotlands uppmaning i det ganska stökiga restaurangtorget -”Tänk på att du är en del av någon annans upplevelse”.

På andra sidan Pilotgatan när du kommit ned från backen så fortsätter stigen över fältet och bort mot Mälarparken och några riktigt roliga stigar och avsnitt för mountainbike.

Karta

map_hasslo

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/552268570

Ingår i Spår
Längd Segment  Strava

20km

LundaskogenBlåstigenRotskogenBadelundaHässlö – Mälarparken

Länk

Bilder

mtbiregn

Video