runda2
Kort beskrivning

Badelunda är ett område med ett stort nätverk av stigar som sträcker sig från Malma till Anundshög. Här bjuds stigcykling av fin klass men man bör hålla nere hastigheten och vara beredd på ryttare och hästar som ofta rider på dessa stigar. Cykla med förnuft och respektera ryttarna.

Färdväg

Badelundasträckan påbörjas oftast från antingen Malma vid Badelundavägen eller från Rotskogen där man korsar Badelundavägen. Kommer man från Malma följer man asfaltsvägen mot Badelunda fram till första avtagsvägen på vänster sida (gul skylt ”Malma”). Här börjar en stig mot Badlunda som till en början går parallellt med Badelundavägen. Kommer man från Rotskogenkorsar man Badelundavägen och följer stigen norrut en liten bit nedåt innan stigen delar sig och då håller man höger och utför.

Efter några hundra meter av kringlor i smala spår så korsar man en liten asfaltsväg och där börjar en väldigt hästupptrampad sträcka vilket inte minst syns på hovmärken och spillning. Här är det ofta fuktigt i marken och prickarna i ansiktet kommer att bestå av rester från både växt och djurriket. Det är lätt att få upp hastighet här eftersom det sluttar nedåt. Det är lockande att ta sista kurvorna i hög hastighet men det avrådes å det bestämdaste. Här möter man ofta häst och om olyckan är framme så är inte roligt för någon inblandad.

När man ser åkern så svänger stigen nästan 90 grader. En stig forsätter längs med åkern och fortsätter på platten. En annat stigalternativ går uppför backen. Det är en seg klättring som precis när man tror att man kommit upp svänger lite och en ny backe uppenbarar sig. Väl där uppe då följer man åsen en bit innan man bjuds på en rolig utförskörning ned till en grusgrop och en grusvägskorsning där de båda stigarna går ihop igen. Nybörjarna och de som inte har flåset cyklar längsmed åkern och de som har pulver i benen tar backen?

Strax efter grusvägskorsningen så bär det in i skogen igen till vänster. Nu ser du några rötter för första gången på den här etappen men utan att det egentligen blir teknisk cykling. En smal och kuperad stig tar dig fram, över ett dike och mot gräsplanen vid en gul liten stuga som tillhör Västerås Cykelklubb.

På andra sidan Badelundavägen fortsätter spåret och nu på väg genom skogen mot Anundshög. En liten kurvad backe med nedfallna träd, en plats där det bränner i vaderna pga brännnässlorna och en liten utförsbacke så är du åter nere på en välanvänd häststig igen. En tydligt markerad stig tar dig hela vägen fram till Anundshög. Tänk på att inte avvika på stigen här. Hela området är att klassificera som fornminnen och det uppskattas inte att cykla omkring på kullen, gravarna och fornminnen.

Spåret fortsätter på andra sidan Anundshögsvägen. Börja cykla mot Västerås igen och efter ca 50 meter så öppnar en glänta upp sig och en stig leder uppåt. Vid stigen står en ”Påbjuden gångväg”. Den betyder tyvärr även att andra fordon ej är tillåtna, en indirekt passiv förbudsskylt. Det är den grusade stigen som avses och det går att hålla till vänster i skogsbrynet och den stigen som börjar framträda där för att ta sig till toppen av backen där stigen fortsätter ned åt vänster.

Den här delen har fram till i våras varit en otroligt vacker lövskog men har tyvärr senare blivit föremål för skogsavverkning. Det går att följa ett tydligt cykelspår även om spåret ibland gör de mest förunderliga omotiverade svängar. Andra delen av det här spåret sluttar lite svagt uppåt och det finns några partier med stenar och någon rot som kan ställa till det för nybörjare. I övrigt är det ett mycket lättåkt parti som slutar när man når en bred grusväg.

Vid grusvägen sluttar så svänger man höger och följer vägen uppåt tills man når ett par boningshus och en korsning. Du är nu i Tibble. Ett perfekt ställe för en vätskepaus innan man fortsätter till vänster och mot hästhagarna. Stigen delar sig och det finns en enkel väg upp över åsen och en lite mer utmanande om man följer stigen rakt fram till höger om hästhagarna. Den är inte utmanande förrän i slutet och där utmaningen består av en 90-graders sväng och sedan en riktigt brant backe, både upp och ned. Båda stigarna kommer till en bilparkering på baksidan av gocart-banan och här följer man grusvägen hela vägen bort till Hälla och en korsning.

Vid korsningen slutar avsnittet Badelunda och brukar vanligen följas av att man fortsätter till Hässlö och senare Mälarparken. Ett annat alternativ är att man rullar lite cykelbana genom Hälla och tar E18 Enduro på vägen tillbaka mot stan igen.

Karta

map_badelunda1 map_badelunda2

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/552268570

Ingår i Spår
Längd Segment  Strava

20km

LundaskogenBlåstigenRotskogenBadelundaMälarparken

Länk

Bilder

img_3427runda21468743_10152444178669569_1857164426_nrunda110498294_10153078054794569_5881834704292035085_o

Video

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *