frosviroad-1

Kort beskrivning:

Sträckan mellan Ansta och Skultuna är en riktigt pärla för asfaltscykling. Den ligger strax norr om Västerås och förbinder Salavägen (56) med Skultunavägen. Över några svagt kuperade partier och slingrande genom öppna landskap bjuder den på en 9km vacker cykelupplevelse.

Längd

Ansta – Skultuna: 9 km
Västerås – Hökåsen – Ansta – Skultuna – Skerike – Västerås: 36 km

Underlag

Fin asfalt: 100%

Färdväg

Från Anstahållet så börjar sträckan på 56:an strax efter en bildemonteringsfirma, skyltat ”Skultuna 11”. Från Västerås cyklar man lämpligast genom Hökåsen ut och via Grytaås (se karta längre ned). Man behöver korsa 56:an vilket måste klassas som den mest cykelfientliga väg som Västmanland har att bjuda på. Tyvärr har Trafikverket inga planer inom de närmaste tio åren på att ändra på det. Som tur är behöver vi bara korsa den och inte cykla speciellt långt på denna väg där bilar och lastbilar kommer i ruskig fart.

När du väl är över i säkerheten på andra sidan och börjar rulla mot Skultuna så bjuds du direkt på en liten skön svepande nedförsbacke och landskapen öppnar upp sig vackert. Vägen kommer att slingra sig förbi Lycksta, Julpa och Frösvi och du passerar vackra fält, solenergifångande bondgårdar och kanske även mycket vind eftersom fälten inte skyddar dig. Vägen är rak och tydlig och det finns ingen risk för att hamna någon annanstans utan du kommer slutligen att komma fram till en T-korsning och det är Skultunavägen du möter. På skylten står det ”Västerås 13” och du erbjuds en bra cykelbana hela vägen tillbaka till Västerås om du vill. Alternativet är att börja cykelbanan mot Västerås men att vid kyrkan svänga höger och istället ta antingen Skerikevägen hem (vänster), eller forsätta bort mot Lillhärad (rakt fram). Se Skerike – Lillhärad för vidare beskrivning.

Karta

map_ansta-skultuna
Länk till Ansta – Skultuna

map_hakasen-skultuna
Länk till exempel: Hökåsen – Ansta – Skultuna

map_hakasen-skerike
Länk till exempel: Hökåsen – Ansta – Skultuna – Skerike 

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/672322037

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *