stromsholm-1

Kort beskrivning:

En skön helgtur där man har möjligheten att pausa på ”Markan” i Strömsholm. Rutten bjuder på några riktigt fina slingriga vägar genom vackra landskap men även vägar med tidvis mycket trafik och gör sig därför bättre som en helgtur.

Längd

Cirka 60km

Underlag

95% bra asfalt
5% grovkorning asfalt

Färdväg

Rutten börjar med att man rullar Sjöhagsvägen ut från stan, svänger höger när man når Johannisbergsvägen för att nästan genast ta vänster in på Tidövägen och där färden mot Strömsholm börjar på riktigt. Första delen av Tidövägen bjuder på nylagd cykelbana en ganska lång bit för de som till alla pris vill undvika att cykla på vägen. Vägen slingrar sig genom öppna landskap och det är inte förrän man når avtagsvägen mot Tidö slott som skogen kryper tätt inpå och erbjuder vindskydd eller möjligheter för den kissnödige att lätta på trycket.

Efter den avtagsvägen och när skogen börjar så börjar vägen även slingra sig mer. Det blir kuperat och det blir skymda kurvor. Jag vet inte vad det är med den här sträckan fram till Rytterne men den verkar kunna ge även den lugnaste bilföraren horn i pannan och resultatet blir bilar i hög fart på smala väg och utan några större spelrum under omkörningar av en stackars cyklist. Bilarna verkar ha extra bråttom omkring Rytterne. Ha detta i åtanke.

Efter Rytterne så når du strax stora 56:an mot Eskilstuna och här behöver du korsa vägen. På andra sidan blir det lite sämre asfalt en liten stund och fram till den lilla hamnen och bron du passerar vid inpasseringen till Strömsholm. Efter en liten svag sluttning så öppnar skogen upp sig och du ser hela Strömsholms ridanläggning på vänster sida. Här svänger du in på en liten väg med mycket löst grus strax innan ”Gula Hästen” (skyltat Stallbacken) och fortsätter upp bakom det stora huset på vänster sida där ”Markan” är belägen. Här blandas ridfolk, söndagsbilister, motorcyklister och cyklister i trädgården över en kopp kaffe och diverse bakverk. En härlig stund i solen.

Hemvägen är inte sämre än hitvägen. Ur en trafiksynpunkt så är den faktiskt ännu bättre. Inte lika kuperad som Rytternevägen och bjuder inte på lika smala vägar i kombination med snabba bilar. När du har fikat klart svänger du ut på Strömsholmsvägen igen och fortsätter åt vänster. Efter någon kilometer når du en golfbana och en väg in till höger där du svänger mot Mölntorp.

Här bjuds du på en kort glimt av ett fint lite brukssamhälle som fortfarande är aktivt i allra högsta grad med hjälp av företag såsom WesterqwarnMälarenergi och Intra. När du passerat Intra så delar vägen upp sig och vi håller vänster här mot Kolbäck. Möjligheten finns här att välja den högra som bjuder på lite dåligare underlag i form av tjälskadad väg men rutten blir kortare och du kan leta dig fram till Dingtuna ganska lätt och sedan vidare hem till Västerås.

Den vänstra vägen heter Borgbyvägen och den följer vi över en korsning, genom en tunnel under tågspåret för att slutligen svänga höger när det påvisas Svedvi kyrka och då under en tunnel under E18. En liten fin väg fortsätter över några åkerlandskap och avslutas sedan genom att vi kommer ut på vägen mellan Västerås och Hallstahammar. Denna vägen kan tidvis också vara trafikerad så ytterligare en anledning att denna rutt passar sig bättre som en helgtur om man inte vill cykla bland mycket bilar. Hallstavägen är nyasfalterad (2016) så i skrivande stund bjuds det på riktigt fint rull och gott om utrymme för både bilar och cyklster att samsas.

Följ Hallstavägen mot Västerås till du ser skylten ”Vångsta 6” peka in till vänster. Det är en väldigt fin smal nästan bilfri väg tillbaka till stan. Den korsar 56:an mot Fagersta vid ett tillfälle, och dyker fram parallellt med Norrleden inne i Västerås.

Karta

map_stromsholm
Länk till rutt på Google Maps

Stravaexempel där sträckan ingår

https://www.strava.com/activities/700059059

Bilder

stromsholm-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *