Historien

Historien om hur jag började cykla kan du läsa HÄR.

Beslutet att skapa CyklaOmkring hade växt fram genom åren. Trots att många refererade till Västerås som ”cykelstaden” så fanns det få initiativ till att exempelvis märka upp leder för mountainbike eller skapa en cykelanpassad landsbygd. Örebro och Dalarna hade sedan länge insett vilken guldgruva för både turism och folkhälsan det innebär att lägga grunden för cykelturism i form av satsningar på cykelleder och cykelmotion. Under tiden så hade jag cyklat själv och med vänner, på stigar, i spår och på vägarna runt omkring i länet. Det finns så många pärlor där ute och kunskapen om dessa tillhörde de nyfikna och de som gick med i någon lokal klubb.

Klubbarna, då i synnerhet Friluftsfrämjandet och Västerås Cykelklubb har gjort ett fantastiskt jobb och tillsammans letat fram, underhållit och komponerat stigar och sträckor gjorda för alla typer av cyklar. De har en gedigen kunskap om detta som de gärna bjuder sina medlemmar på. Tyvärr så vill inte alla vara med i klubbar och föreningar. De som vill cykla själv och i egen takt får söka sina egna vägar. Jag hoppas att den här sidan skall kunna fungera som ett komplement till den aktiva klubbverksamheten som bedrivs i länet och till dem som på egen hand vill leta sig fram på vägar och stigar. Jag vill visa upp vilken vacker omgivning vi har och hur precis hur härligt en tur på cykeln kan vara om man får lite tips på vart man kan cykla.

Jag vill även påstå att man inte behöver vara speciellt snabb, stark, vältränad eller atletisk för att ge sig ut på en cykeltur. Jag cyklar för att vi tycker att det är det roligaste som finns. Att det dessutom klassas som motion och enligt rykten skall vara bra för hälsan är bara bonus. Jag är inte snabbast, tävlar inte om medaljer, räknar inte vikten i gram och jag har ingen förhoppning om att bli en sponsrad proffscyklist. Jag cyklar för att det är kul, socialt och för att all motion är bra motion, oavsett hastighet och sträcka.

Ibland packar jag ner en termos med kaffe och drar till skogs och det har hänt att någon annan helt oväntat trollat fram en bulle ur ryggsäcken när vi satt oss ned för att njuta av naturen. Det händer inte på klubbträningarna, det kan jag lova. Man skall cykla på sin egen nivå, den är oslagbar. Du behöver ha en cykel och du behöver hitta den där nivån som passar dig. Det är de enda förutsättningarna du behöver bry dig om, förutom hjälm såklart. Cykla aldrig utan hjälm!

Jag vill på intet sätt säga att jag vet bäst vilka vägar, stigar eller spårval som finns där ute och ej heller vilken sorts utrustning som är bäst. Jag siktar på att vara tipsande och känna ödmjukhet inför denna ganska omfattande utmaning – att kunna inspirera dig till att cykla och upptäcka vår vackra omgivning. Oavsett om du har en racercykel, en skogscykel eller kanske en damtralla så finns det alltid möjligheter till äventyr och motion.

Cykla för livet!

Om mig

14238354_10155318525669569_6868240047241484981_n

Ingemar Gardell
Bakgrund:

Ursprungligen från Gotland men bor nu i Västerås sedan sex år tillbaka. Är inte den snabbaste cyklisten i kvarteret men har en envishet som möjligör långpass och ibland även i dåligt väder. Växlar mellan att cykla i skogen och att susa fram med smala däck på asfalt.

Fakta:

Ålder: 43
Bor: Västerås
Kategori: Asfalt, Grus, Stig
Cyklar: Trek Emonda S5 + Trek Boone 7
Följ: Strava, Instagram
Läs: Hur jag började cykla