Inspiration: Fem äventyr på två hjul

Jag berättade tidigare om några podcasts som inspirerat mig och nu tänkte jag även bjuda på lite inspiration i bilder. Jag har under senaste tiden hittat några riktiga pärlor som fått mig att både njuta och längta efter att ge mig ut med cykeln och njuta av livet i trampfart.

SEE THE WORLD

Först ut är Iohan Gueorguiev med sina filmer på Youtube. Han kommer ursprungligen från Bulgarien men bosatt sig i Kanada och ger sig här ut på en resa från Norra ishavet till Argentina. Han skapar sina filmer själv, pratar, berättar och editerar och han gör det på ett fantastiskt smakfullt och inbjudande sätt. Det är någon speciellt med hans personliget. En sorts unik naivitet och kärlek till livet som smittar av sig genom alla filmerna. Han söker utmaningarna och viker varken för varken björnar eller oframkomliga vägar. En ren fröjd att följa hans resa och den är inte över ännu. Han lägger ut nya filmer lite då och då. Just nu befinner han sig i Equador. Filmerna tar sin början långt uppe i norr ute på isen och när han i minusgrader och storm berättar för långtradarchaufförerna att han är på väg till Argentina så får ni inte missa deras reaktion.

LIFE LESSONS

Nästa inspirationstips är Jedidiah Jenkins som tog en paus i livet och gav sig ut på en lång färd från Oregon till Sydamerika. Detta är en liten kortfilm som fångar essensen i vad det egentligen handlar om. Cykeln är ett redskap, inget mer. Det handlar om perspektiv och livet. Att lyckas bryta upp från rutiner. Den talar till en på ett sätt som man kanske inte förväntar sig från en liten dokumentär om cykling. Något säger en att han har hittat en viktig insikt som han försöker förmedla med den här lilla filmen. Nu förtiden arbetar han som motivatör och inspirationsföreläsare och det är inte svårt att förstå hur det blev så.

LITTLE TRAIL HUNTER

Den i särklass vackraste bike-filmen som jag snubblat över är ”Little Trail Hunter”. Den är gjord av Specialized så det ligger lite budget bakom den och är ursprungligen antagligen en del av en reklamkampanj. Oavsett så är budskapet och skönheten något som inte får missas. En pappa ger sig ut på ett mikroäventyr med sin lilla son och det går inte att sitta oberörd framför denna. Barndomsminnen blir inte bättre än såhär. Ett stort leende och kanske en liten tår utlovas.

Mountain Bikes AND Bothy Nights

Alastair Humphrey är en känd brittisk profil som 2012 blev utsedd av National Geographics till Årets Äventyrare. Han är en tidig upphovsman till begreppet ”Microadventure” och har länge förespråkat att äventyren – stora som små finns runt hörnet för alla. Här i ”Mountain Bikes and Bothy Nights” visar han upp ett fenomen i Skottland som kallas ”Bothys”. En Bothy är en övergiven gård i Skottland som nu står öppen och gratis för alla besökare att använda för övernattning. Det finns hundratals sådana boningar runt om i Skottland och jag drömmer faktiskt om att ta mig till dit någon gång och cykla mig genom högländerna längs en planerad rutt där jag bor i Bothys. Det är nog summan av en drömsemester för mig.

SWAMP THING TRAIL

Sist ut är en bildserie från två italienare som kallar sig Montanus. Ge ger sig ut på bikepacking-äventyr runt om i världen och har en väldigt minimalistisk berättarteknik. De skriver knappt något alls, men deras bilder – gosh! – de säger allt. Det behövs inte text för att förstå precis vad de har varit med om. I den här resan åker de till Estland och ger sig ut på en träskresa bland myggor och banjos. Titta igenom bilderna och upplev berättarkonst i bilder när den är som allra, allra bäst. Toppbetyg.

Länk (klicka): Montanus – Swamp Thing Trail – Estonia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *