Att hitta nya grusvägar

grusvoila

För en tid sedan skrev jag om hur jag ibland använde Strava Heatmaps för att hitta nya spår att cykla (Länk). En svårighet med Strava Heatmap är att avgöra om det är en väg, en grusväg eller ett spår i skogen. Om man äger en cykel som trivs på grus så uppstår åtminstone för mig en längtan till att ge sig ut på lite längre grusvägsutflykter. Jag tänkte dela med mig att mitt bästa tips för att hitta fina grusvägar och jag hoppas att det kan inspirera fler att njuta av allt det fina som gruscyklingen har att erbjuda. Avsaknaden av bilar, knastret under däcken, doften av åkrar och känslan av närheten till naturen.

När jag ger mig ut på jakt efter nya grusvägar så börjar min planering ofta på Trafikverket. De har en karta över alla vägar i Sverige och med rätt inställningar så kan man filtrera så att grusvägarna markeras. Så här gör du för att hitta de riktigt fina grusvägspärlorna i Västmanland (och övriga Sverige för den skull):

Gå till https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket

I menyn till höger behöver du välja följande:
Översta rull-listan – Välj ”Väguppgifter
Understa rull-listan – Välj ”Slitlager

valjmenygrus

Voila! Nu har du framför dig en mycket detaljerad karta över alla grusvägar (markerade i grönt) i hela Sverige. Kartan kan förstoras ned på mycket detaljerad nivå. Nu blir det plötsligt ganska enkelt att planera upp en fin tripp på landsbygden, långt bort från trafik och arga bilister. Antagligen uppstår det andra problem såsom misstänksamma markägare, bommar, arga hundar och skjutglada jägare, men det är sådant som hör grusvägscykling till.

Vi kanske syns där ute i skogarna i höst?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *