Mikroäventyr: Långsjön runt

Mikroäventyr är ett koncept som börjar ta fart inom cyklingen och kanske främst på andra sidan Atlanten. Ett mikroäventyr (eller microadventure) handlar om att ett äventyr finns runt hörnet och behöver inte sträcka sig flera dagar eller veckor eller kontinenter. Man packar något att äta, en kaffepanna och beger sig ut i naturen för en övernattning. Ta man med sig en vän så blir det ofta ännu trevligare. Ett samtal framför en lägereld är något man minns länge och någon sade en gång -”Livet består av de stunderna du minns”.

langsjon-46

Igår packade jag cykeln och gav mig tillsammans med min vän Magnus ut i skogarna. Målet var Långsjön strax utanför Surahammar och planen var att övernatta i vindskyddet som står uppställt där som en del av Bruksleden. Vi startade i regn vilket krävde lite övertygelse och snudd på fanatism faktiskt när vi stod hukade under några björkar en stund för att slippa det värsta. När vi närmare oss Surhammar så klarnade det upp och kvällssolen bjöd på värme. Från Västerås till Surahammars golfklubb tar man sig på fina grusvägar men den sista biten, från golfklubben till Långsjön blir det ganska tekniskt och brötigt med rötter och sten. Helt ok under torra dagar men vi hade blött underlag och de såphala rötterna bjöd på många ofrivilliga åkturer i sidled.

langsjon-45

Framme efter 3,5 mil så kändes det väldigt skön att öppna en öl som jag smugit ned i packningen och tända en brasa. Vi turades om att fixa ved och även om den var lite svårstartad pga av det tidigare regnet så fick vi till en riktigt fin brasa.

langsjon-3

langsjon-2

Där vid lägerelden ångrade jag att jag inte tog med min lilla Muurikka istället. Lite klyftpotatis och något köttigt att steka hade förvandlat detta till en komplett njutning. Nu fick vi hålla oss till campingmaten. Nästa mikroäventyr blir definitivt lyxigare på matfronten. Magnus hade med sig en pipa och trots att jag inte röker så var det något mysigt med att känna doften av piptobak vid en lägereld. Det passade stunden och tillfället.

langsjon-5

langsjon-6

Natten blev lite kall som det ofta blir utomhus, men det glömmer man så fort man vaknar till fågelsång och gryningsljus. Jag steg upp och fixade kaffe medans Magnus fortsatte äventyren i sömnriket en stund. Dimman rullade fram över Långsjön samtidigt som kaffeelden sprakade. Jag har svårt att tänka mig någon bättre terapi än just den stunden. Total avkoppling.

langsjon-7

langsjon-8

langsjon-9

Vi packade ihop utrustningen och fortsatte cyklingen runt sjön i morgonljuset. Vi korsade 66:an, följde en fin grusväg på andra sidan en stund innan vi korsade tillbaka igen och påbörjade fina stigar österut på den den södra sidan av Långsjön. Dessa stigar var en riktigt fröjd, till skillnad från kvällen innan då stigarna mest bestod av rötter och sten. På den södra sidan av Långsjön kunde man cykla nästan hela vägen och slutligen hamnade vi tillbaka på fjärrvärmevägen och grusväg tillbaka till Västerås via Skultuna.

langsjon-1

Ett riktigt fint mikroäventyr på sammanlagt sju mil och jag kom hem lagom till att familjen hade vaknat och morgonkaffet var klart. Jag måste ut fler gånger innan snön. Jag hoppas hösten blir mild och torr.

Länk till rutten på Strava:

https://www.strava.com/activities/1152337193

2 thoughts on “Mikroäventyr: Långsjön runt

  1. Idus Reply

    Så underbart kombo… cykla i skogen och sova ”utomhus”. Försöker föreställa mig det och förstår att ni hade det trevligt. Enjoy!

  2. Ingemar Post authorReply

    Ja, det var en riktigt skön pausknapp i tillvaron. Jag önskar att fler tog sig tid att göra sådant här. Jag tror att världen skulle bli en bättre plats då. Det finns få ting som gör en så ödmjuk som när man får sitta och stirra på en stjärnhimmel en stund och begrunda sin litenhet. Den lilla tid vi befinner oss här och som vi för de mesta förvaltar genom att springa mellan bokningar i kalendern. Hoppas du kan hänga med någon gång Idus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *