Podtips och äventyrslängtan

Att packa ett fordon och ge mig ut på äventyr, stora som små, har alltid lockat mig. Under många år var det motorcyklar och Norge som fångade min passion men sedan jag började cykla istället så har jag längtat åt att få utforska samma möjligheter där och inom cykelsfären har jag precis bara börjat nosa på ”bikepacking”.

Jag brukar lyssna på poddar och ljudböcker när jag är ute och cyklar på de lite längre passen. Aldrig musik. En berättande röst lämnar tillräckligt med tomrum för att kunna uppfatta naturen och trafiken omkring mig. Under den senaste tiden har jag hittat många bra avsnitt som jag gärna vill tipsa om. Alla går att hitta på ACast ( Länk ). Poddkanalen som jag har som en av mina absoluta favoriter är Husky där det finns många intressanta samtal att välja bland. Magnus Ormestad som driver podcasten är en väldigt duktig intervjuare, ställer väldigt bra frågor som öppnar upp för långa svar och har en lugn och behaglig röst att lyssna på.

Fredrika Ek – The Bike Ramble
@Foto: Fredrika Ek
@Foto: Fredrika Ek

Först ut är Fredrika Ek, denna otroliga kvinna som bestämde sig för att cykla jorden runt. Hon har i skrivande stund varit ute i mer än två år och beräknar komma hem till Sverige igen omkring jul. Just nu rullar hon norrut nere bland små byar i Afrika. Hennes blogg är mycket läsvärd, hennes Instagram har några av de vackraste cykel & natur -bilderna jag sett, och det finns fyra avsnitt på Huskey att lyssna igenom där hon berättar om sin resa (Fredrika Ek på Husky del 1)

Emil Börner – The Big Trip
@Foto: Emil Börner
@Foto: Emil Börner

Nästa inspirerande person är Emil Börner som jag snubblade in på efter Fredrika-avsnitten när jag letade vidare på vad Magnus Ormestad bjuder på i sin podkanal Husky. Emil är en person som varit med om mycket. Alldeles FÖR mycket faktiskt. En påbörjad jordenrunt-cykling avslutades på det mest tragiska sätt man kan tänka sig och han håller nu på att resa sig och gå vidare. Man fascineras av hans inställning till livet och hur precis ingenting är omöjligt trots att det ibland är ett kompakt mörker och hopplöshet runt omkring. Emils blogg och länkar till Instagram hittar ni här ( länk ) och det mycket gripande avsnittet om hans liv och äventyr hittar ni här ( Emil Börner på Husky ).

 Gary Fisher – Fadern till Mountainbike
Jag och Gary
Jag och Gary

Jag fick äran att möta Gary Fisher för något år sedan när det var en stor cykelmässa i Stockholm. Under samma besök blev han även intervjuad av Husky och Magnus Ormestad och det avsnittet vill jag gärna rekommendera. För att det handlar om cykling och för att det är ju Gary. Han har under så många år haft en nästan läskig förmåga att kunna förutspå cykelvärlden. Hur utvecklingen kommer färdas och vad som blir nästa stora grej. I detta avsnittet pratar han om insikterna som sakta kommer krypande med yngre generationer. Insikter som att bilen inte längre är så viktig och att cykeln är vägen framåt. Det här avsnittet påverkade mig så pass mycket så att jag där och då, när jag lyssnade på det ute på någon grusväg mellan Enköping och Västerås, bestämde mig för att inte köpa ny bil när nuvarande lägger av utan försöka klara mig ett år med hjälp av cykel istället. Jag tror att det skulle fungera. Det återstår att se. Lyssna på hur cykelkulturen formades av Gary och hans tankar om framtiden här: ( Gary Fisher på Husky )

One thought on “Podtips och äventyrslängtan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *