Bikepacking: Bo och Sova

Nästa del i min packning handlar nu om kvällarna. Tiden då man inte cyklar och som behöver kunna ge mig både värme och välbehövlig vila. Jag har med mig några olika alternativ som gör att jag på ett ganska finurligt sätt kan anpassa nattlägret efter omgivningen. Min totala lägerlösning består av sex små rullar som kan kombineras med varandra efter behov.

Övre raden: Haglöfs sovsäck, Tarp, Hammock Nedre raden, Bivanorack, Kudde, Liggunderlag
Övre raden: Sovsäck, Tarp, Hammock
Nedre raden, Bivanorack, Kudde, Liggunderlag
Sovsäck

Den här säcken har hängt med länge. Den är av den utgångna modellen Haglöf Camplite som i begynnelsen hade en comfortgräns på +3 men ärligt så tror jag åren har satt sina spår och +10 kanske är en mer överrensstämmande siffra. Mitt i sommaren på Gotland kommer den vara helt perfekt även om kvällen skulle bli lite kall och blåsig vid kusten. Nuförtiden finns det antagligen lättare och bättre alternativ men snålheten vann den här resan trots vikten och storleken.

Tarp

Den här tarpen utgör basen för skydd mot regn och i viss mån även blåst. Oavsett hur jag väljer att campa så kommer jag troligen att använda mig av tarpen. Oftast som tak men den är hyftsat stor så det går att ordna så att den även bjuder vindskydd om så krävs. Att sova under en tarp är skillnad från att stänga in sig i ett tält. Antingen så gillar man det och tycker att tältet stänger av från den härliga omgivningen, eller så tycker man att man känner sig oskyddad under en tarp och inbillar sig att den omslutande tältduken skulle ha skyddat dig mot drakar och demoner. Jag sover hellre på backen under uppspänd tarp som tak än stänger in mig i ett tält. Den väger dryga kilot men med tanke på att den är en sådan stor bas i min camputrustning så får jag ta den vikten.

Hammock

Min hammok är av märket Amok Draumr 3.0 och är i grunden en hängmatta. Man kommer upp från den kyliga marken och alla nyfikna insekter och enda kravet är att det finns två träd att spänna upp den mellan. Den tål upp personer upp till 150kg och till skillnad från många liknande hängmattor så spänner man inte upp den mellan huvud och fot vilket resulterar i att man sover som en ostkrok, utan den spänns upp från sidorna så att liggläget blir vågrät. Den möjliggör på så sätt även bra sömn för oss som gillar att sova på mage. När jag hittar två passande träd så kommer jag spänna upp den och använda tarpen som regnskydd ovanför. Vikten är väldigt låg och en fröjd att ha med i packningen i jämförelse med ett tält.

Amok Dramur 3.0 med tarp som tak
Amok Dramur 3.0 med tarp som tak
Bivanorak

Denna delen av utrustningen är nästan lite svår att förklara men jag är så glad att en gång köpte den. Ursprunligen framtagen av tältmästaren Hilleberg för våra svenska piloter för att kunna använda som både regnställ och bivack. Dagtid kan den fungera som regnställ men när kvällen kommer kliver man i sig sovsäck, drar ned Bivanorak och snör åt. Man blir helt omsluten av detta andningsbara regnskydd och man kan jämföra det med en väldigt följsamt och skräddarsytt enmanstält. Jag har använt den i skogen när jag bäddat med granris, krupit in i sovsäck och Bivanorak, snört åt och lagt mig ner för att sova. Det regnade på natten och jag sov som en stock.  Vikten är inget att tala om och väger som en väldigt tunn regnrock av typ paraplytyg.

Liggunderlag

Jag har alltid kämpat omkring tidigare med uppblåsbara historier från billiga affärer och jag har aldrig kommit överrens med liggunderlag. Det har varit ett onödigt ont som ändå inte hjälpt. Nu har jag lyssnat på alla rekommendationer som säger ”snåla ALDRIG med liggunderlaget”. Jag köpte en dyrt sådant och jag hoppas att det kommer göra skillnaden. En faktor i valet var att liggunderlaget faktiskt skulle passa in i facket som finns i hammocken. Vikten är väldigt låg och den tar nästan ingen plats alls. Jag väntar med spänning på första natten på exklusivt liggunderlag.

Kudde

Förut har jag alltid skrynklat ihop något klädesplagg och använt som kudde men tänkte nu skämma bort huvudet lite med en riktig kudde. Den väger inte många gram och är fylld med något material som är så lätt att det nästan känns flytande. Även om vikten är noll så är den lite otymplig. Jag inbillar mig att det ändå kommer vara värt det. Det är inte kul börja en lång cykeltur med stel och ömmande nacke.

Valmöjligheter

Planen är nu att de kvällar som jag slår läger på stranden där det inte finns träd att tillgå, då är det tarpen, sovsäcken och bivanoraken som kommer utgöra nattlägret. En uppochned-vänd cykel utgör en bra fästpunkt för tarpen om inget annat bjuds.

35a65569693cd44d5866d8d1a7b091d4

Där det finns träd kommer jag istället använda mig av Dramur (hammock), tarpen som regnskydd och efter att ha sipprat lite billigt tetravin, gungandes i solnedgången så kryper jag ned i sovsäcken och vaggas till skön sömn.

21171658455_80d6c09126_b

 

Länkar till ovanstående utrustning:

Tarp – Urberg Premium tarp

Hammock – Amok Draumr 3.0

Bivanorak – Hilleberg Bivanorak

Liggunderlag – Sea to Summit Ultralight

 

One thought on “Bikepacking: Bo och Sova

  1. Mange Ramla Reply

    Goda förutsättningar att sova gott ser det ut som. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *