Stål och äventyr

Jag har köpt en ny cykel och med den återupptagit en gammal inriktning, nämligen äventyr. Det hela började under min motorcykelperiod då jag hoppade omkring lite bland olika modeller i min jakt på vad jag gillade mest. Till slut landade det på stora offroad-maskiner som jag kunde packa för äventyr och sedan bar det av mot okända vägar. Äventyrskonceptet var det som lockade mest.

I cykelvärlden finns det äventyrscyklar som klarar alla sorters underlag och tung packning. Några av modellerna har dessutom stålram vilket skiljer sig från de flesta andra cyklar som nuförtiden har antingen aluminium eller kolfiber. Förr i tiden var alla ramar i stål, men aluminium var både lättare och billigare att tillverka och kom att dominera den moderna marknaden. Stålramarnas egenskaper går dock inte att bortse ifrån när det kommer till äventyr. Framför allt är de hållbara. Jag har hört om cyklar som gjort 30 000 mil på vägarna, slitit ut tio uppsättningar däck, fem drivpaket och två höftkulor men ramen är det inget fel på.

Skulle man ändå råka ut för något. Ett stag som brister eller en spricka så kan man laga det hos en bonde med svets till skillnad från aluminium eller kolfiber som kräver speciella verktyg och sällsynt kunskap.

Jag har köpt en Specialized Sequoia vilket ingår i ”Specialized Adventure Gear”. Det finns en ännu mer dedikerad touringmaskin som kallas Specialized AWOL, och i jämförelse med den så är Sequoian en ”Touring light”. Fördelen med Sequoia är att den utan packning även kan fungera som en vanlig racer. Lite tyngre och med ballongdäck, men känns ändå förvånandsvärd rapp och lättcyklad.

IMG_20170703_171354_040

Specialized Sequoia är en cykel som utvecklats av Erik Nohlin (Lead Designer, Specialized). Erik är en långfärdsguru som blev ett namn med sitt deltagande i TCR (Transcontinental Race – en cykeltävling från Geraardsbergen i Belgien till Meteora i Grekland). Filmen finns på Youtube och kallas ”Melons, Trucks & Angry Dogs” och är en mycket sevärd film i fyra delar som dessutom är väldigt vackert filmad och kan uppskattas av alla, inte bara oss med ett vildvuxet cykelintresse.

Gillar man äventyr på cykel så vill jag även tipsa om Eriks Tumblr-sida där han lägger ut bilder från sina äventyr. Här får både mitt cykling och foto-intresse allt serverat i vackra bilder som får mig att vilja sätta mig på cykeln och dra till bergen för evigt. Spana in magin här:
http://thegrreatescape.tumblr.com/

Mitt första äventyrsmål med Sequoian blir dock inte lika exotiskt som det blir nostagiskt. Det blir till platsen för min barndom – Gotland. Nästa sommar är tanken att jag skall cykla hela ön runt, bo i tält, njuta av grusvägarna längs kusten och lite tetravin i solnedgången. fram tills dess så tänker jag fortsätta utforska Västmanland precis som vanligt.

Nu börjar även en resa med att samla på mig utrustning för cykeläventyr. Ullkläder, packväskor, solcellsladdning, och en bunt fler prylar som jag kanske behöver men som jag inte ens vet namnet på ännu.

Specialized Sequoia
Specialized Sequoia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *