Att hitta nya spår

stravaheatmap

Jag tänkte dela med mig av ett av mina bästa tips när det gäller att hitta nya vägar och spår att cykla. Självklart så är impulsiviteten och nyfikenheten de bästa verktygen att utrusta sig med när man väl sitter där ute och trampar omkring på kända och okända vägar men ibland vill man i förväg försöka plotta ut en rutt som man tänker sig cykla. För en vägcyklist så funkar faktiskt Google Maps mestadels av tiden. När det gäller de mindre stigarna och spåren och för de som gillar att rulla bland buskar och rötter, ja det är då som Strava Heatmap kommer in i bilden. Den baserar sig nämligen inte på hur världen ser ut utan på vad som har hänt tidigare. Huh? Låt mig förklara…

Strava Heatmap började som ett av Stravas projekt där de provar lite nya funktioner med all den information som samlas in av aktiva cyklister med GPS-enheter. Det är resultatet av Big-Data i cykelvärlden. Information från alla cyklister som någon gång cyklat någonstans i världen med en aktiv GPS-mottagare kopplat till Strava samlas här. Ju oftare någon har cyklat en viss sträcka desto tjockare och starkare linje blir det på kartan. Med andra ord – vill du ha flyt och hastighet i din cykling, välj någon tjock blå linje. Är du äventyrlig och vill utforska nya spår, välj de allra tunnaste. Du riskerar dock att hamna på någon stig som endast en cyklist varit innan dig och denne cyklist kanske fick bära cykeln.

Det är såklart omöjligt att bedöma vägen eller stigens kvalitet. Inte ens ledtrådar om underlaget om man inte själv, sida vid sida, kombinerar Heatmap med Google Maps, speciellt om det gäller större spår eller vägar. Först då kan man åtminstone avgöra om det t.ex. rör sig om en trolig asfaltsväg eller grusväg. Fördelarna med Heatmap är att du troligen redan inom minuten kommer att ha upptäckt nya intressanta alternativ till de vägar och stigar du redan kan. Gränssnittet är snabbt och responsivt. Man paddlar omkring, zoomar ut och in och så fort du orienterat dig så kommer du se hur uppfinningsrika och äventyrslystna cyklister det faktiskt finns, bara här i ”lilla” Västerås. Tyvärr finns det ingen riktigt bra ”export”-funktion och ”plot”-funktion om du tycker dig ha hittat en intressant rutt utan det baserar dig på att du kommer ihåg dina nya fynd. Jag brukar ta en skärmdump på en sektion så att jag senare där ute i skogen kan ta fram och dubbelkolla svängarna.

Här kan du prova Strava Heatmap själv (inzoomad över Västerås).
Testa att klicka dig runt, zooma och leta efter nya stigar & spår:
http://labs.strava.com/heatmap/#13/16.55571/59.62354/blue/bike

Strava har några fler projekt i rockärmen men de flesta andra av dessa baserar sig på att man är en registrerad användare. Strava Heatmap är dock en tjänst som alla kan använda, oavsett om man är registrerad användare eller inte.
Lycka till med stigfinnandet.
Ta hjälp av de som färdats före dig.

dd6264bddc357c09db089613ca66d56e

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *