Höstprylar för några få grader

Det går alltid fortare än man tror. Sommaren tar slut och plötsligt så är det höst. Det är mörkare och kallare och det känns som cyklingen blir en utmaning på fler sätt än benmuskler. Jag tänkte visa vad jag tar med mig på en cykeltur när termometern visar några ynka plusgrader och när solen inte vill följa med under hela turen.

kylaprylar-3

Från vänster övre raden:
  • Merinounderställ, långärmat. Finns många sorters underställ men har man väl provat merinoull så är känns det svårslaget. Transporterar fukt, luktar inte, kliar inte och skulle det bli blött så värmer det eftersom ull har snudd på magiska egenskaper. Lite dyrare än syntet men tro mig – värd varenda extrakrona.
  • Skaljacka, windstopper. Håller fukten och kylan ute samtidigt som den ”andas”. Jag gillar märket Gore och tycker de gör riktigt bra och hållbara cykelprylar.
  • Buff. Halsen är en känslig och utsatt del av din kropp under cyklingen. En buff sitter på plats och värmer.
Vänster mittenraden:
  • Cykelbyxor, fodrade & långa ben. Höst och vår-byxor som har fleece-insida och värmer bra. Av märket Craft som även de tillverkar bra kvalitetskläder för cykling. Ett alternativ är att använda tunnare cykelbyxor och sedan köra skalprincip med överdrag.
  • Pulsband. För att jag gillar att få en ”Sufferscore” på Strava när jag är klar med cyklingen. Den mäter hur mycket jag har slitit och hur många kalorier jag har gjort av med. Det möjligör en öl efter träningen ur samvetsperspektivet.
  • Hjälmmössa. En av de viktigare plaggen som tyvärr ofta glöms. Den största delen av kroppsvärmen försvinner upp genom huvudet och har du mössa på under hjälmen så känns det direkt mycket varmare.
Nedre raden från vänster:
  • Hjälm. Behöver väl ingen förklaring. Man är rädd om innehållet och det vore slöseri med tid att tvingas lära sig alfabetet på nytt.
  • Handskar. Händer är otroligt utsatt för kyla när man cyklar. En par dåliga handskar förstör snabbt hela nöjet. Investera i något bra och varmt här.
  • Cykelskor med SPD-kloss. Det går att fortsätta ett tag till i sina vanliga cykelskor om man har cykelöverdrag som värmer. I annat fall så är vinterskor hög tid att börja snegla på nu.
  • Skoöverdrag. Fleece på insidan Windstopper och vattentäta. Dessa skyddar fötterna från vind och väta. Fötter är tillsammans med händerna de mest utsatta delarna som man lätt fryser om.

Till detta så kan jag även rekommendera att du skaffar dig en bra reflexväst. Bra mot både bilar och skjutglada jägare.

kylaprylar-4

Även cykeln behöver utrustas för hösten och vintern. En stark lampa är aldrig fel. Jag har monterat en 3000 lumen lampa från MagicShine som på sitt starkaste läge förvandlar natt till dag inne i skogen. Oftast kör jag den på ganska låg energi och tycker att det räcker gott. Då håller den dessutom i många timmar. En otymplig detalj är batteripacket som du måste släpa med dig. Fäst den någonstans där den inte är i vägen eller skadar lacken på cykeln.

kylaprylar-5

Puritanerna och de som följer cyklingens alla oskrivna etik-regler säger att man inte skall ha en sadelväska utan för att tillhöra den finaste klubben så skall man ha allt man behöver i fickorna på ryggen. Trams säger jag och snurrar dit en sadelväska fortare än du hinner säga punktering. Här förvarar jag däckverktyg, extraslang och verktyg. På så sätt glömmer jag aldrig detta och kan alltid ta mig hem efter tekniska missöden. Både baklyse och reflex är såklart ett måste. Jag kör med Garmin Varia som förutom lyse även är en radar och varnar mig för fordon som närmare sig bakifrån. Aningen överdrivet kanske men oj så skönt på den där ensliga landsvägen när plötsligt en bil kommer susande. Jag är dessutom lite teknik-freak om du inte redan gissat det.

Jag återkommer med vinterprylar när snön kommit. Det blir ännu mer utmanande då men skam den som ger sig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *