Grusmeditation på Gäddeholm

grusmeditation-1
Den som säger att hösten är grå har nog missat att cykla i skogen

Gav mig ut idag för att fortsätta utforskandet av Gäddeholm och de grusvägar som slingrar sig omkring där i skogarna. Eftersom de ännu bygger ut vägnätet där så är det svårt att veta hur vägarna kommer att se ut under nästa sommar. Det som nu är grusväg kan lika gärna vara en asfalterad väg där sedan. Det gör att jag inte kommer att lägga upp något härifrån som ett officiellt grustips, men jag kan fortfarande njuta av det som ännu är skogsvägar och grusvägar.

Forskning istället för änglar

Jag letade mig in på en grusväg strax efter Irsta IP som leder ned till en bondgård och några boningshus. Vägen ser ut att ta slut här men den fortsätter faktiskt. En grusväg med ganska grovt grus slingrar sig ned över åkrarna och löper sedan parallellt med Hässlö flygfält. Man cyklar brevid och i samma riktning som landningsbanan. Just idag inträffade här en speciell stund. Jag tror ingen i min närhet skulle beskriva mig som någon form av spirituell och jag hör inte till dem som tror på livet efter detta, änglar och spöken. Jag är helt övertygad om forskning, Darwin och fysik istället. Ändå blev jag stående här bredvid flygfältet en stund för jag blev så påmind av min sedan länge bortgångne far.

I min fars fotspår

Så här ligger det till. Min far var trafikledare på Visby flygplats. Jag spenderade en del tid som liten hos honom uppe i tornet. Det fanns en hel del prylar där uppe i tornet att leka med och jag minns speciellt en sorts stark handhållen lampa som man kunde använda för att signalera med. Ett galler som gick att öppna och stänga och man kunde växla mellan vitt, rött och grönt ljus. Idag, den 11 oktober och min födelsedag, cyklade jag alltså förbi flygplatsen här i Västerås. Plötsligt i ögonvrån så ser jag hur det blinkar ett kraftigt ljus från tornet, rakt på mig. Självklart inte menat till mig men ändå kommer jag direkt att tänka på min far, den där lampan och signaleringen. Jag blir kvar här en stund och tittar på små plan som lyfter och landar, precis så som min far brukade göra ibland på sin lediga tid. Trots att han satt i tornet hela dagarna så kunde han på sina lediga dagar ta bilen ut till Hästnäs strax utanfär Visby och på små vägar parallella med landningsbanan parkera bilen, titta på flygplan och strosa omkring i jakt på svamp och bär.

Jag vet att han inte finns här nu och att ljussignalerna inte var ämnade för mig. Det var inte min far som blinkade grattis på födelsedagen men jag lekte med tanken. En lek som resulterade i någon sorts tillbakablick och tankar på min far, mitt liv, min historia och mitt ursprung.

Okänd liten övernattningsplats

På vägen hem genom skogen, på spår som jag aldrig tidigare har cyklat så passerade jag ett mysigt litet vindskydd med en stor fin kamin och skorsten. Hade det varit sjöutsikt så hade den antagligen varit flitigt brukad. Nu kändes den nästan oanvänd och snudd på hemlig. Jag spar den i minnet och kommer kanske att återvända hit någon gång för att övernatta. Jag har någon dröm att försöka tillbringa en utenatt i månaden under ett helt år. Jag kanske börjar redan 2017. Tanken är lika lockande som skrämmande. 12 nätter av okända ljud men likväl av en oslagbar naturkänsla.

grusmeditation-2
Ett vindskydd mitt i skogen
Beskrivning av dagens tur

För er som är intresserade av en skön grusslinga så kommer här en kort beskrivning av dagens tur. Asfalt ut mot Irsta, grusväg fram till flygfältet där det blir lite asfalt i några hundra meter. Grusväg i tunnel under nya Gäddeholmsvägen och fortsätt på slingriga grusvägar fram till bom. På andra sidan bommen fortsätter en skogsväg modell traktorspår fram tills man på nytt korsar nya Gäddeholmsvägen. Rakt äver asfaltsvägen fortsätter liten stig som leder fram till stora bondgården strax innan allén som leder fram till Gäddeholms Café. Härifrån grusstigen tillbaka till Västerås. Ungefär 3 mil totalt.

Stravalänk

https://www.strava.com/activities/741424483

Vindskydd

För er som är intresserade av att finna vindskydd så kan jag rekommendera följande länk. Vindskyddet ovan finns tyvärr inte markerat men väl ganska många andra.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1doLXXvokOtiMzthVz0SLFjEPmD4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *